Werkwijze

Nuttige informatie : Wat moet u weten en doen voor u bouwt?

Wilt u een veranda of pergola bouwen? Voor u aan de werken begint, brengt u eerst een aantal administratieve zaken in orde. Veranda’s De Kempen helpt u er graag bij.
 

Is uw gemeente op de hoogte?

Uw gemeente moet u het groene licht geven – voor u aan de werken begint. Als bouwheer hebt u een meldingsplicht, of moet u een stedenbouwkundige vergunning op zak hebben.

  • Meldingsplicht.
    Plant u een constructie met een maximale oppervlakte van 40 m² en een maximale hoogte van 4 m? In de meeste gevallen volstaat het dan om de dienst stedenbouw van uw gemeente te informeren over uw bouwplannen. Wij helpen u graag uw meldingsformulieren in te vullen.
  • Stedenbouwkundige vergunning.
    Is uw veranda of pergola groter dan 40 m²? Dan moet u een architect aanstellen, en samen met hem een stedenbouwkundige vergunning bij uw gemeente aanvragen.

Laat u niet verrassen. Raadpleeg de website www.ruimtelijkeordening.be voor meer gedetailleerde informatie over de verschillende voorwaarden voor het bekomen van de vergunning.
 

Hebt u recht op het 6% btw-tarief?

Uw woning uitbouwen met een veranda of pergola? Uw huidige veranda of pergola vernieuwen? Dat kan tegen het verlaagde btw-tarief van 6%. Hiervoor moeten u en uw woonst wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Raadpleeg www.minfin.fgov.be voor meer gedetailleerde informatie.